Buikpijn!

Deze morgen worden we gewekt door een zoon met buikpijn. Het gebeurt wel vaker dat de jongste telg met dit soort klachten afkomt. Ikzelf worstel hier ook mee (lees hier) en ook Gijs heeft veel spijsverteringsklachten.

Onze maandagochtend start uiteindelijk anders dan verwacht. In plaats van rustig wakker worden, geeft de buikpijn meteen losse stoelgang maar ook overgeven. Is de buikgriep aangekomen in ons gezin?

Zijn tong weerspiegelt wat er binnen wemelt. Ik zie een dunne, witte coating en centraal een kuiltje. De spijsvertering mist duidelijk aan kracht. Ik weet meteen een verband te leggen met het restaurantbezoek van gisteren. Papa was jarig en met de familie vieren we dit op restaurant.

Deze jonge kerel heeft zich volledig laten gaan: friet, hamburger, frisdrank, ijscrème, ….het kon niet op. Hij kreeg er echt niet genoeg van. Hoe kijken de Chinezen hier naar?

Teveel eten verzwakt sowieso je spijsvertering. Wie start graag aan een werk wat uitzichtloos lijkt, je spijsvertering zeker niet. Je metabolisme verzwakt en neigt vaak naar zoet. Chinezen koppelen je spijsvertering aan het “aarde-element” wat een element is wat erg gevoelig is voor zoet. Maar zoet betekent niet de zoetkracht van frisdrank of snoepgoed. Integendeel granen vormen het ideale krachtvoer.

Ook ijscrème is niet zo goed, het vraagt enorm veel energie om deze koude materie naar een normale lichaamstemperatuur te brengen. Een spijsverteringssysteem verliest zo veel kracht. Een verstoorde digestie gaat makkelijk damp vormen. Ik vergelijk het vaak met de mist die zich soms vormt, het blijft hangen, de energie van de zon kan moeilijk een weg vormen, het verkeer stremt en alles komt traag op gang. Bij damp diep in je lijf verloopt het gelijkaardig: de energie zit gestremd en de stroming in je lijf reageert heel traag en moeizaam. Je voelt je makkelijk loom en futloos – diarree, hoofdpijn, concentratiestoornissen, we kunnen het oa koppelen aan dampvorming diep in je lijf. Deze kerel heeft zijn restaurantbezoekje duidelijk niet goed verwerkt.

Dampvorming komt vaak voor. Ik poste er laatst nog een berichtje over op facebook van een kereltje wat op vakantie verbleef in een vochtige omgeving. Maar ook bij jonge kids zie ik dit vaak terugkomen, want damp en slijmen geven vaak verkoudheden terwijl het probleem digestief een oorsprong kent.