Terugbetaling acupunctuur

Wordt acupunctuur terugbetaald door de mutualiteiten? Ik krijg de vraag herhaaldelijk.

Ik kan stellen dat er geen uniformiteit is tussen de mutualiteiten, er zijn zelfs mutualiteiten waar het van regio verschilt. Ik ontmoet patiënten uit Vlaams-Brabant die bij hun ziekteverzekeraar een andere overeenkomst hebben dan patiënten die in Limburg verzekerd zijn. Ik geef even een opsomming van de regelgeving voor de grootste ziekteverzekeraars:

Christelijke mutualiteit: De Christelijke Mutualiteiten voorzien geen terugbetaling voor  acupunctuur hoewel sommige regionale afdelingen van CM wel een gedeeltelijke terugbetaling hebben.

Bij de Socialistische Mutualiteiten en het Neutraal Ziekenfonds is er enkel terugbetaling voorzien bij huisartsen die acupunctuur toepassen. Er wordt een maximum van 50 Euro per jaar terugbetaald voor al de alternatieve behandelingen samen. (chiropraxie, osteopathie, acupunctuur, ….). Bij de socialistische mutualiteit verschilt de regelgeving ivm acupunctuur ook naargelang de regio waar je woont.

De Liberale Ziekenfondsen voorzien 10 Euro per acupunctuurbehandeling met een maximum van 6 behandelingen per jaar (dit maximum geldt voor alle alternatieve behandelingen samen). Je moet een getuigschrift hebben voor elke behandeling en je acupuncturist moet aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging. Ik ben aangesloten bij Eufom!

Bij het Onafhankelijke Ziekenfonds is er een terugbetaling van 10 euro per behandeling tot 10 zittingen per persoon per kalenderjaar. Het maximum van 100 Euro geldt ook hier voor alle alternatieve behandelingen samen.