Wat is acupunctuur?

Bij de behandeling maak ik gebruik van volgende technieken:

Naaldtechnieken
Het gebruik van naalden is vaak het best gekend. Bij de behandeling maak ik een keuze uit een honderdtal acupunctuurpunten, die elk hun functie hebben om het lichaam terug in balans te brengen. De flinterdunne naaldjes helpen erbij om de energiestroom naar de organen te optimaliseren. Bij het prikken van een naald kan je een kleine sensatie gewaar worden die de Chinezen “Qi” noemen.

Laseracupunctuur
Laseracupunctuur vindt meer en meer z’n intrede. Ik gebruik het vaak bij kinderen of mensen die angstig zijn voor het gebruik van naalden. Daarnaast is het een ideaal middel om mensen op de werkplek te helpen met acupunctuur. Laseracupunctuur kan ook makkelijk ingezet worden op plekken waar naalden moeilijk te gebruiken zijn, zoals bij een scheenbeenvliesontsteking of littekenvorming in het aangezicht.

Laseracupunctuur heeft een zelfde werking als bij het gebruik van naalden. In plaats een naaldje in de huid te prikken plak ik kleine houdertjes op je huid waarin ik de laserdiodes kan plaatsen. De laser heeft enkele minuten nodig om in te werken op de gekozen acupunctuurpunten. Je voelt er helemaal niets van, enkel de pieptoon maakt je duidelijk dat de laser voor jou aan het werk is.

Elektro-acupunctuur
Op twee of meer naalden kan ik elektrische stroom plaatsen. De stroom geeft een sterke stimulatie en wordt vaak gebruikt bij pijn- en spierklachten.

Cupping
Na de Olympische spelen van Rio raakte cupping meer ingeburgerd. Zwemmer Phelps kon je zien met rode vlekken op de huid. Met cupping creëer ik een vacuüm met behulp van (glazen) cups. De onderliggende lagen worden hierdoor opengezet waardoor stagnaties opgeheven kunnen worden. Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten, maar kan zeker ook gebruik worden om een beginnend e verkoudheid te verdrijven.

Moxa
Moxa is een sigaar van bijvoetkruid (Artemesia Vulgaris) die gebruikt wordt om bepaalde acupunctuurpunten te verwarmen. Het helpt om koude uit de meridianen te verdrijven en de circulatie te bevorderen. Het wordt ook gebruikt bij een baby in stuitligging te laten draaien.